Zašto vježbati vani ili s voditeljem

Zašto vježbati vani ili s voditeljem

Treniranje u predvidljivim prostorima kao što su uređene dvorane i teretane s ujednačenim spravama i terenima znači da ćemo (s vremenom) izgubiti kritični moždani podražaj. A to ima ogromne, teško uočljive ali jake učinke na naše cjelokupno zdravlje, kondiciju i opće blagostanje.

(C) FFB owned

ZAŠTO VJEŽBATI VANI ILI S VODITELJEM

Složeno kretanje nije samo fizička, već kognitivna vježba – dok trčimo, poskakujemo, skačemo i penjemo se kroz nepripremljeno okruženje, poduzimamo i motoričku kontrolu našeg mozga, pamćenje, prostornu svijest i izvršavanje.

Zbog toga kombinacija istovremenog fizičkog i mentalnog rada poboljšava neuronske reakcije i zdravlje mozga, a također čini da se otežan fizički rad čini lakšim. Vježbanje na otvorenom preplavljuje vaša osjetila masom informacija i podražaja koje jednostavno ne primate u kontroliranom unutarnjem okruženju: uzorci svjetla, promjene temperature, vjetar, daleko više boja (pogotovo ako ste u pravoj prirodi tj. šuma, livada), varijacije površine, šumovi … popis se može nastaviti. I sve je to DOBRO.

Neki bi te elemente  mogli smatrati smetnjama koje otežavaju vježbanje (iako je to, naravno, i dobro) i manje ugodne: ali istina je da su ti poticaji, naravno, ono što je naš mozak razvio kako bi upravljao baveći se tjelesnom aktivnošću više stotina tisuća godina. Nije problem, zaista.

Jednostavno rečeno, treniranje u predvidljivim prostorima kao što su uređene dvorane i teretane s ujednačenim spravama i terenima znači da ćemo (s vremenom) izgubiti kritični moždani podražaj. A to ima ogromne, teško uočljive ali jake učinke na naše cjelokupno zdravlje, kondiciju i opće blagostanje.

 

No, dobra je vijest da ga možete lako vratiti tako da svoju vježbu „vratite u stvarnost“.  Vježba s trenerom koji mijenja vježbe i donosi nove programe ili/i u prirodi to čini nevjerojatno uspješno, pružajući način vježbanja kretanja čak i u ‘neprirodnom’ izgrađenom okruženju grada (preprepreke i preskakanja). Višestruke mikro adaptacije potrebne za provođenje aktivnosti kretanja u takvom okruženju održavaju mozak angažiranim tijekom cijelog procesa, jačajući sjedinjenje tijela i uma i značajno povećavajući prednosti treninga.

Vjerujemo da bi barem 50% vaše prakse trebalo obavljati vani, u nepripremljenim i neupravljanim okruženjima. Naučiti upravljati svoje tijelo na neravnim površinama; prigrliti hladnoću ili sunce; prilagoditi se mokrom; proširite svoju svijest o distrakcijama i vježbajte fokus koji je potreban za njihovo izoliranje.

 

Educirani voditelj potiče taj, nevidljivi dio u obliku promjene vježbi, tempa, zahtjevnosti i sličnog. Potiče disanje, snalažljivost,  koordinaciju i uspješne promjene kretanja.

 

Ukratko: učite i potičete riješavanje zadaća i problema!

 

 

Fotografije: vlasništvo FFB